TBMM’ye mi TBMM’ye ne?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Tbmm’ye” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Tbmm’ne” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Tbmm’ye”dir.
Yemek yiyip nasıl yazılır?
TDK’nın önerisi, “de + y + ince” ve “de + y + ip” sözcüklerinin herhangi bir sınırlama olmaksızın istisna olarak bırakılmasıdır (“yiyinca” ve “yiyip”, “deyince” ve “deyip”).
Diyin mi deyin mi?
‘ demeyin, ‘…’ deyin.” (Şiar Yalçın gibi söyleyeyim: “‘Söyle’ demeyin, ‘söyle’ deyin.”) “Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı gibi resmi adlardan sonra, [Burada virgül gereksizdir: – S.Ö. ifadesiyle yarışır], oysa yazımızda ekten önce kesme işaretine gerek olmadığı belirtilmiştir [vurgu bana ait – S.Ö.]
Yiyin nasıl yazılır TDK?
Doğru yazımı “essen”dir. Kafanız karışmasın. Ek: Modern dilbilimde yaygın bir görüş var ki burada belirtmemiz gereken bir şey daha var: Aslında bu iki kelimeyi doğru ve yanlış olarak ayırt etmekte zorluk çekiyoruz.
TBMM’ye gelen ekler ayrılır mı?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’a, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. TBMM, TDK, UN, USA, TV vb. kısaltmalara eklenen ekleri ayırmaya yarar.
Thy’den mi dan mı?
cm’den, kg’den, mm’den… Kısaltmalara büyük harf eklenirken kısaltmanın son harfinin okunuşu kullanılır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’den… Noktayla biten kısaltmalar Üslü kısaltmalarda ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Ye mi yi mi?
Tek heceli say ve eat fiillerinde, i ünlüsü şu ifadelerde de yazılır: say, say, say, let’s say, so; eat, eat, eat, let’s eat, eat, if we eat, eat, vb. Ancak siz söylediğinizde, sözcüklerinizdeki e harfi yazıda korunur.
Yiyip mi yiyip mi?
Öte yandan, say ve eat tek heceli fiillerinde, i ünlüsü söyleyişte de yazılır: say, say, say, let’s say, so; eat, eat, eat, let’s eat, eat, if we eat, eat, vb. Ancak say dediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
Diyip mi deyip mi?
Say veya say? Konuşan kişi düşünüldüğünde, bu şekilde kullanılması doğrudur. Yanlış bir telaffuzdur. TDK dijital kaynağında say veya say hakkında bilgi yoktur, ancak “söyleme ve ısrar etme” gibi bir cümlede kullanımı görülmektedir.
Dek mi değin mi?
Bu kelime “dek” anlamına gelir ve günlük dilde “sincap” olarak da kullanılır. Bu kelime sıklıkla say olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “dec” biçiminde olmalıdır.
Maşallah deyin nasıl yazılır?
Yani Türk Dil Kurumu tarafından incelendiğinde bu kelimenin doğru yazımı “Maşallah”tır.
Yemek yeyim mi yiyim mi?
Öte yandan, say ve eat tek heceli fiillerinde, i ünlüsü söyle, söyle, söyleyelim, diyelim, öyleyse; yiyen, yiyerek, yiyen, yiyelim, ye, eğer yersek, ye, vb. şeklinde de yazılır. Ancak örneğin, söylediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
Yiyiyorum nasıl yazılır?
Türk Dil Birliği’ne (TDK) göre, fiilin öznesi birinci tekil şahıs (I) olduğunda “yeiyorum”, diğer durumlarda ise “evet” yazılır.
Yayınevi mi yayımevi mi?
Bir yayıncı için yazıyorsanız, kelime iki farklı kelime olarak tanımlanmamalıdır. Yayıncı kelimesinin doğru yazımı “Verlag” olmalıdır. Verlag, yanlış yazılmış bir kelime olarak ifade edilebilir. Verlag kelimesinin doğru yazımı zıt olmalıdır.
Yeğen mi yiğen mi?
Çoğu insan için bu kelime “yehen” olarak bilinir. Bazıları bu kelimeyi “yigen” olarak yazar. Bunlar elbette yanlış yazımlardır. Doğru yazım sadece yeğendir.
TBMM arasında nokta var mı?
TDK’nın yazım kılavuzuna göre, tamamı büyük harflerden oluşan kısaltmalarda nokta kullanılmaz: TBMM, DDY, BMT, ABD, EU, BC, MS, ITU, vb. Ancak, T.R., T., vb. bu durumun istisnasıdır.
TBMM eki nasıl yazılır?
Kısaltmaların yanındaki çekim eklerini kesme işaretiyle ayırmak gerekir. Çekim ekleri her zaman son harfin telaffuzuna göre eklenir. Buna göre, ekleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin doğru yazımı şu şekildedir: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış töreni yapıldı.
TBMM nasıl okunur?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)
TC arasında nokta var mı?
GNAT: Büyük harfli kısaltmalarda nokta kullanılmaz. TDK Döneminde T.R. de kullanılır. Bir harfle başlar. Sadece ilk harfler büyükse, bağlaçlar küçük harflerle başlar.