Yeşillik kökeni Türkçe mi?
Yeşil, Türkçe bir kelimedir. “Yaş” kelimesinden türeyen ve “taze, canlı” anlamına gelen yeşil ve yeşil olarak günümüze kadar gelmiştir (taze meyve ve sebzelerin rengi).
Şeftali Türkçe kökenli mi?
Şeftali, Farsça kökenli bir kelimedir.
Üzüm Türkçe kökenli mi?
Üzüm – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe Traube kelimesinden türemiştir, “üzüm (tahıl)”. Bu kelime, Eski Türkçe üz- “kopmak” fiilinden ve Eski Türkçe +Im ekinden türemiştir.
Maydanoz kelimesi Türkçe’ye hangi dilden geçmiştir?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Meyve Türkçe kökenli mi?
Etimoloji Bu kelime, aynı anlamına gelen Orta Farsça mēvag kelimesinden türemiştir. Meyve kelimesinin Türkçe anlamı “yenmiş”tir.
Kızıl Türkçe mi?
Eski Türkçe “kızġıl” veya “kırmızı”, “kırmızı, kanın rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve yazılı örneği olmayan Eski Türkçe biçimi *kızıġ’dan, Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.
Portakal Türkçe kökenli mi?
İlk olarak Portekiz’den Türk topraklarına geldiğinden beri “Portekiz meyvesi” anlamına gelen “portakal meyvesi (Portekiz)” olarak adlandırılmış ve zamanla turuncuya dönüşmüştür. Portakalın pomelo ve mandalinanın doğal bir melezi olduğuna inanılmaktadır.
Elma Türkçe kökenli midir?
Elma – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) alma kelimesinden türemiştir ve aynı anlama gelir. Bu kelime Eski Türkçe almıla kelimesiyle ilişkilidir.
Çilek Türkçe kökenli mi?
Kökeni oldukça tartışmalı olan lezzetli meyve “çilek”, Orta Türkçe yilek “yabani meyve, incir” kelimesinden türemiştir. Ancak bazı kaynaklar, kelimenin Türkçe “çiğlek” kelimesinden türediğine inanmaktadır.
Kalp Türkçe kökenli mi?
Görülen odur ki, “kalp” sözcüğü soyut ve manevi anlam alanlarında yer almazken, Arapça kökenli “kalp” sözcüğü, Türkçe kökenli bir sözcük olarak, genel kullanım örnekleriyle, kalbin soyut ve manevi anlam alanlarındaki yerini korumaktadır.
Gün kelimesi Türkçe mi?
Eski Türkçedeki kün “güneş, gün” sözcüğünden gelmektedir.
Yaprak kelimesi Türkçe kökenli mi?
Leaf – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Eski Türkçe yapirġak kelimesinden türemiştir. Bu ses benzetmesi kelimesi *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgarda titreşmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +Uk ile yazılı örneği yoktur.
Lahana Türkçe mi?
Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi”nden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Efendi hangi dilden Türkçeye geçti?
Bu çalışmalar, genel olarak kabul görmüş ancak ispatı zor olan belirsiz gerçeklere ışık tutabilir. “Efendi” kelimesi bunun güzel örneklerinden biridir. Bu kelime Yunan kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Limon hangi dilden geçmiştir?
Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir. 12. yüzyılda Arap ülkelerinden Avrupa ülkelerine, eski zamanlardan beri bilinen acı limonun (citron) bir çeşidi olarak getirildiğinden, limon kelimesi Avrupa dillerinde Arapçadan alınmıştır.
Yeşillik kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe “yeşil”, “genç bitkilerin rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “genç, taze, nemli, yeşil” kelimesinden Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.
Yaprak kelimesi Türkçe kökenli mi?
Leaf – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Eski Türkçe yapirġak kelimesinden türemiştir. Bu ses benzetmesi kelimesi *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgarda titreşmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +Uk ile yazılı örneği yoktur.
Yeşim hangi dilde?
Yeşim ismi Arapça dil ailesinden gelen bir isimdir.
Yeşilin ismi neden yeşil?
Yeşil’in adının ürkütücü bir şekilde anılması Susurluk çetesi tarafından borç tahsilatı amacıyla kullanılıyordu. Susurluk çetesinin tehdit yoluyla para aldığı kişileri arayan hep Yeşil’di.