Patatese başka ne denir?
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller familyasından (Solanaceae) yenilebilir yumruları olan otsu bir bitkidir. Patates kelimesi Amerikan yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine ve İtalyanca ve Yunancadan Türkçeye geçmiştir. Türkçede eşanlamlı olarak çisil kelimesi vardır.
Trabzonda patatese ne denir?
Trabzon’un yüksek köylerinde patatese “yerma” veya “kartof” adı verilmektedir.
Gümüşhane’de fasulyeye ne denir?
Badem: Küçük yeşil fasulye.
Anadolu’da patatese ne denir?
Anavatanı Güney Amerika olan patates, 19. yüzyılın ortalarında Anadolu’ya gelmiştir. 🥔 Erzurum’da Kartol diyoruz, Rus kökenli Kartuşka’dan geldiği söyleniyor.
Erzurumlular patatese ne der?
Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt’ta patates kelimesinin yerine kullanılan bir kelimedir.
Patatesin adı ne?
Bilimsel adı Solanum tuberosum olan patates, Güney Amerika kıtasına özgü bir sebzedir.
Ardahan’da patatese ne denir?
ARDAHAN’DA YEREL DİLDE KULLANILAN BAZI KELİMELERLE İYİ ÇİFTLEŞİR: Yorgun düşmek SNOWBALL: PatatesBISHKA: Eşdeğeri CAMUŞ: MandaLAZUT: Mısır 141 satır daha
Afyon’da patatese ne denir?
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates”tir (agire). Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates “beyaz patates”tir (chipslik). Türklerin Orta Asya’dan beri pastırma ve kızarmış etle birlikte tükettiği et ürünlerinden biri olan sucuk, Afyon iliyle özdeşleşmiş ürünlerden biridir.
Karadeniz’de yakışıklı nasıl denir?
Keleş: Güzel, yakışıklı.
Gümüşhane halt ne demek?
Urartuların en büyük tanrısı Haldi; Yazılı tarihi kaynaklarda Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.
Gümüşhane’nin en meşhur meyvesi nedir?
Anavatanı Kuzey Amerika olan, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde hücreleri yenileyen, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren Aronya meyveleri, Gümüşhane’nin iklim ve toprak yapısı nedeniyle erken meyve verdi.
Gümüşhane’nin en meşhur yemeği nedir?
Gümüşhane denince akla gelen en meşhur lezzetler pestil ve kömedir. Ham maddesi dut olan Gümüşhane pestili ve Gümüşhane köftesi yörede mutlaka yenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Karadenizliler patatese ne der?
Karadeniz bölgesinde yetişkinler patatese “kartopu” derler. Bunun sebebi, ağırlıklı olarak Karadeniz yaylalarında yetiştirilen patateslerin içlerinin beyaz olmasıdır.
Karadeniz’de patatese ne denir?
Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi) – Makale: Özhan Öztürk. Kartof, Kartof (Sürmene, Çayeli), Garduf (Giresun), Gardubu (Ordu, Trabzon Şalpazarı), Gardul (Torul), Kartul (Yusufeli), Kartol (Çayk) olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesindeki patates bitkisinin adıdır. . … 28 Ağustos 2017
Kumpir hangi ilin?
Patatesin fırında patatese dönüştürülmesi Yugoslavya’da başladı. Yugoslavya’da alüminyum folyoda haşlanıp salata ile doldurulan patateslere “krumpir” denir. Fırında patatesin ülkemize Bulgaristan’dan gelen göçmenler aracılığıyla geldiği söylenir. Ülkemize özgü zengin mezelerle doldurularak yepyeni bir ürün haline gelmiştir.
Doguda patatese ne denir?
Patatesin Doğu Anadolu’da Kartol adını taşıması, bölgeye Rusya ve Kafkaslar üzerinden girmiş olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Patatesin kaç çeşidi var?
Dünya çapında 4.000’den fazla patates çeşidi vardır. Peru en çeşitli ülkedir ve binlerce patates çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.
Küçük patatese ne denir?
İçi ve dışı sarı patatesler! Normal patateslerden biraz daha küçüktür, bu yüzden adı “tiny”dir. Aromatik bir tada, yüksek besin değerine ve yoğun bir lezzet dokusuna sahip olan mini patateslerin kabuğu da çok incedir.
Kızartmalık patates adı nedir?
Örneğin kızartma kategorisinde Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarımsal terminolojiye göre isimlendirilen patatesler, bu çeşitlerin fiziksel özellikleriyle ayırt edilirler.