İçeriğe geç

Bilirkişi Raporu Olumsuz Olursa Ne Olur

Bilirkişi raporuna itirazdan sonra ne olur?

Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılmasının gerekli olduğunu düşünürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin keyfi bir değerlendirme yoluyla bilirkişi görüşünü değerlendirme yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.

Bilirkişi nasıl karar verir?

MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişiye incelenmesi emredilen vakıalar, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında varsa uyuşmazlıkların gerekçesi belirtilir.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişi, yalnızca yargıcın sorumluluğunda olan suçluluk (birincil/ikincil suçluluk, hata oranı, suçluluk yüzdesi) değerlendirmesi yapamaz. Tersi yaklaşım, bilirkişinin görev sınırlarını aşmak ve yargıcı değiştirmek anlamına gelir.

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle ​​doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

Bilirkişi raporu mahkemede önemli mi?

Doğru ve objektif bilirkişi görüşleri, adil ve doğru bir yargı kararının sağlanmasında önemli rol oynar. Uzmanlık bilgisi veya özel teknik bilgi gerektiren konularda danışmanlık yapmak üzere hâkim tarafından atanan tarafsız kişiler bilirkişidir (Madde 62-73).

Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?

Bilirkişilik kavramı, bir davanın çözümü için önem taşıyan ve açıklığa kavuşturulması veya belirlenmesi özel veya teknik bilgi gerektiren konularda mahkeme veya diğer yargı makamlarınca görüşleri ve görüşleri alınan bağımsız ve tarafsız uzman veya kişilerdir.

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya Cumhuriyet savcısı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Bilirkişi raporuna itirazda delil sunulur mu?

Karşı taraf delil toplama sırasında alınan bilirkişi raporuna itiraz ederse, delil toplamayı yapan mahkeme aynı bilirkişiden ek bir bilirkişi raporu talep etmelidir. Aksi takdirde, itiraz edilen bilirkişi raporu yargılamada delil olarak kullanılamaz.

Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?

Tarafların rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişi, yalnızca yargıcın sorumluluğunda olan suçluluk (birincil/ikincil suçluluk, hata oranı, suçluluk yüzdesi) değerlendirmesi yapamaz. Tersi yaklaşım, bilirkişinin görev sınırlarını aşmak ve yargıcı değiştirmek anlamına gelir.

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle ​​doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücreti Elden Alan Gaziantep Escort